Produktu grupu savstarpējā kombinēšana

(raksts pārpublicēts no http://www.aparmita.lv)

Saldie augļi:

  • Banāni, dateles, hurma, vīģes, visi žāvētie augļi. Augļi ātri sagremojas, saldie uzturas kuņģī nedaudz ilgāk par skābajiem. Augļi jāēd atsevišķi, piemēram, launagā vai arī pirms ēdienreizes. Ārkārtīgi kaitīgi tos ēst pēc ēšanas, jo tad kuņģī sākas to rūgšana. *Augļu sulas obligāti jādzer atsevišķi no ēdienreizēm, jo tās ir koncentrētas un tiek uztvertas kā pilnvērtīgs ēdiens. Saldie augļi labi sader savā starpā un ar pusskābajiem, piemēram, hurma un āboli. Tikai banāni ar citiem produktiem slikti sader kopā. *Saldos augļus drīkst kombinēt ar saldo krējumu, skābo krējumu, zaļumiem un skābpiena produktiem.

Pusskābie augļi:

  • Mango, mellenes, zilenes, zemenes, avenes, āboli, bumbieri, ķirši, plūmes, vīnogas, aprikozes, persiki, arbūzi. Šos augļus drīkst kombinēt ar saldiem augļiem, skābiem augļiem, skābpiena produktiem, kā arī ar putukrējumu, zaļumiem, kā arī ar olbaltumvielām bagātiem ēdieniem, kas satur daudz tauku, piemēram, ar sieru, riekstiem, treknu biezpienu. Ar gaļu, olām, zivīm, sēnēm, pupām, zirņiem šos augļus ir kaitīgi kombinēt. Nelietot tos kopā ar cieti saturošajiem produktiem. Persikus, mellenes, zilenes, vīnogas, melones un arbūzus labāk ēst pilnīgi atsevišķi vienā ēdienreizē, piemēram, launagā, jo tie ļoti ātri pārstrādājas kuņģī un slikti kombinējas ar citiem ēdieniem.

Skābie augļi:

  • Apelsīni, mandarīni, greipfrūti, ananāsi, granāti, citroni, ērkšķogas, dzērvenes, skābi āboli, bumbieri, plūmes, aprikozes, vīnogas.
  • Tie labi sader savā starpā, kā arī ar skābpiena produktiem, putukrējumu, krējumu, treknu biezpienu.
  • Tos pieļaujams kombinēt ar riekstiem, sieriem, zaļumiem.
  • Skābie augļi nav kombinējami ar dzīvnieku olbaltumvielām, pupām, zirņiem, cieti saturošiem produktiem un dārzeņiem.

Labi kombinējamie dārzeņi:

  • Gurķi, svaigi kāposti (izņemot puķu kāpostus), redīsi, saldie pipari, pupiņas, rāceņi, sīpoli, ķiploki, bietes, kāļi, burkāni, jaunie ķirbji, jaunie kabači, salāti.
  • Tie labi kombinējas gandrīz ar jebkuru ēdienu, palīdz tam labāk uzsūkties. Piemēram, ar olbaltumvielām (gaļa ar gurķiem, burkāni ar biezpienu), ar taukiem (kāposti ar eļļu), ar citiem dārzeņiem, ar cieti saturošiem produktiem (maize ar bietēm), ar zaļumiem.
  • Ar pienu nevar kombinēt nevienu dārzeni.
  • Nevēlams dārzeņus lietot kopā ar augļiem.

Vāji kombinējamie dārzeņi:

  • Puķu kāposti, zaļie zirnīši, vēlie ķirbji, vēlie kabači, baklažāni, patisoni.
  • Lieliski kombinējas ar cieti saturošiem produktiem, piemēram, maizi, ar visiem dārzeņiem, taukiem, piemēram, ar krējumu un zaļumiem.
  • Pieļaujams lietot kopā ar sieru.
  • Mazāk vēlama ir šo dārzeņu kombinācija ar dzīvnieku dabas olbaltumvielām, piemēram, gaļu vai olām.
  • Pilnīgi nesavienojami ir ar augļiem vai pienu.

Cieti saturošie produkti:

  • Kvieši, rudzi, auzas un produkti, kas pagatavoti no šiem graudiem, piemēram, maize, makaroni; kā arī griķi, rīsi, kartupeļi, kastaņi, kukurūza.
  • Lieliski kombinējas ar zaļumiem, taukiem un visiem dārzeņiem.
  • Pieļaujama arī dažādu šo produktu kombinācija savā starpā. Cilvēkiem ar tieksmi uz aptaukošanos nav vēlams lietot uzturā savstarpēji kombinētus ogļhidrātus. Turklāt, dažādos putraimos un graudaugos ievērojami atšķiras olbaltumvielu koncentrācija, tāpēc labāk būtu nekombinēt tos vispār.
  • Ja cieti saturošos produktus kombinē ar taukiem, tad vēlams vienlaicīgi apēst arī zaļumus vai dārzeņus.
  • Viskaitīgākās ir ogļhidrātu kombinācijas ar olbaltumvielām. Īpaši nevēlams ogļhidrātus apvienot ar gaļu, pienu un skābpiena produktiem, piemēram, pienā vārīta putra, maize ar kefīru, kartupeļi vai maize ar gaļu. Nevēlams lietot kopā ar cukuriem, piemēram, maize ar ievārījumu, putra ar cukuru, kā arī ar jebkuriem augļiem vai augļu sulām.

Olbaltumvielas saturošie produkti.

  • Gaļa, zivis, olas, biezpiens, siers, brinza, piens, paniņas, kefīrs, pupas, lēcas, zirņi, rieksti, sēkliņas, sēnes.
  • Ideāli kombinējas ar sēklām un labi kombinējamiem dārzeņiem, kuri sekmē olbaltumvielu pārstrādi un dažādu indīgu savienojumu izvadīšanu.
  • Izņēmums ir piens, kuru labāk lietot atsevišķi, kā patstāvīgu ēdienreizi. Vislabāk lietot siltu nevārītu, nepasterizētu pienu. *Pasterizēts piens ir ārkārtīgi smags pēc savām īpašībām. Atsevišķos gadījumos pienu var kombinēt ar saldiem augļiem, piemēram, banāniem, bet katram cilvēkam ir individuāla produktu panesamība.
  • Pieļaujama ir olbaltumvielu kombinācija ar taukiem, turklāt dzīvnieku izcelsmes tauki labāk kombinējami ar dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielām, bet augu tauki – ar augu izcelsmes olbaltumvielām. Jāņem vērā, ka tauki palēnina gremošanas procesu. Tā sekmēšanai vēlams pievienot svaigus dārzeņus un zaļumus.
  • Olbaltumvielas nekombinējas ar cieti saturošiem produktiem, augļiem un cukuriem.
  • Izņēmumi ir biezpiens, siers, skābpiena produkti, rieksti un sēkliņas, kurus ir pieļaujams lietot ar augļiem.
  • Gaļa, zivis, biezpiens un siers ir ļoti koncentrēti olbaltumvielu produkti. Tos nevajadzētu lietot katru dienu.

Zaļumi:

  • Visi zaļie lapu salāti, Ķīnas salāti, pienenes, nātres, ceļmallapas, zaļie loki, skābenes, koriandrs, pētersīļi, akācijas, rožu lapiņas, dilles u.c.
  • Tos var kombinēt ar visiem produktiem, izņemot pienu un tā produktus (teiksim ardievas salātiem ar krējumu).

Tauki:

  • Sviests un tvaicēts sviests, krējums, saldais krējums, augu eļļas, speķis un citi dzīvnieku tauki. Dažreiz šeit pieskaita arī treknu gaļu, treknu zivi, riekstus.
  • Tauki kavē kuņģa sulas izdalīšanos, īpaši ja tos lieto ēdienreizes sākumā. Bet dažreiz tauki nomāc neveiksmīgu pārtikas produktu kombināciju rezultātā radušos sastrēgumu kuņģī.
  • Tauki lieliski kombinējas ar zaļumiem, dārzeņiem, cieti saturošiem produktiem, piemēram, putra ar sviestu. Atsevišķos gadījumos ir pieļaujama tauku kombinācija ar augļiem, īpaši ar ogām, piemēram, zemenes ar saldo krējumu.
  • Nevēlams ir lietot kopā taukus ar cukuriem, piemēram, saldo krējumu ar cukuru. Tvaicēts sviests kombinējams praktiski ar visiem produktiem, bet augu eļļas var lietot kopā ar zivīm, jo tās satur daudz nepiesātinātu taukskābju. Ar gaļu augu eļļas kopā labāk nelietot.

Cukuri:

  • Fruktoze, ievārījumi, medus, melase, brūnais cukurs, sīrupi.
  • Kombinācijā ar olbaltumvielām un cieti saturošiem produktiem izsauc rūgšanu un sekmē arī citu uzturlīdzekļu bojāšanos.
  • Vislabāk saldumus lietot atsevišķi, bet nekādā gadījumā nedrīkst tos lietot ēdienreizes beigās. Ideāli neēst tos vispār, vai arī ēst kā pirmo ēdienu.
  • Medus ir izņēmums. To nelielos daudzumos vēlams lietot kopā ar daudziem citiem produktiem, jo tas aizkavē bojāšanās procesus un sekmē bioloģiski aktīvo vielu uzsūkšanos. Nedrīkst to savienot tikai ar dzīvnieku valsts produktiem, kā arī nedrīkst karsēt, jo medus kļūst toksisks.

Pareizi ēdot, zupas katru dienu nav nepieciešamas. Tāpēc labāk tās nelietot, vai arī pirms cieta uztura ēst biezeņzupas.

Pēc ēšanas vēlams ir kādas piecas minūtes mierīgi pasēdēt pie galda un tad lēnā solī pastaigāt 20 minūtes.

 
Page last modified on May 26, 2010, at 12:35 PM